31.1.15

Σκατοψυχία

Πρώτον, αυτή η λέξη είναι φοβερά εύηχη: μοναδικός συνδυασμός fricatives και plosives, συναρπαστικός.
Δεύτερον, σκέφτομαι αυτή τη λέξη εκατό φορές τη μέρα, μιλώντας με διαφορετικούς ανθρώπους περί εκλογών: πόση σκατοψυχία μπορεί να υπάρχει στον κόσμο;
Οι εν Ελλάδι φοβισμένοι, συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Οι εκτός Ελλάδας αρνητικοί. Αρνητικοί! "Γιατί, εσύ τι θα ψήφιζες;", ρωτώ την Ε, που απαντά -απλάκωτη- "εννοείται Σαμαρά". Δηλαδή θα ψήφιζε τον οριστικό κι αμετάκλητο θάνατο της αξιοπρέπειας (τη δικαιοσύνη την ξεκάναμε καιρό τώρα, συλλογικά). "Δε μπορώ καν να σκέφτομαι ότι είμαι από χώρα με αριστερή κυβέρνηση", δηλώνει η άλλη Ε. σοκαρισμένη.
Σκατοψυχία! Από το όμορφό μας Λονδίνο, την ασφάλεια των έφιππων αστυνομικών, τις θηριώδεις πολυκατοικίες στα πέριξ του Σίτυ, μακριά από τα υποβαθμισμένα προάστεια, το συντηρητικό μας global πανεπιστήμιο, τις φιλοσοφικής φύσης σχολές μας, τις ελιτίστικες θεατρικές μας παραστάσεις, την ανάγκη μας να κάνουμε εθελοντισμό για βάλουμε τη δραστηριότητα στο CV μας, μιλάμε. Έχουμε το θράσος και μιλάμε. Έχουμε το θράσος να ψηφίζουμε Σαμαρά.
"Ε., γιατί είσαι στην Αγγλία;", ρωτώ την πρώτη Ε, κι εκείνη απαντά -απλάκωτη, αλήθεια!- "γιατί τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι σκατά". Ε, μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε τα πράματα; Μήπως αυτό το κάτι είναι διαφορετικό από το μαζοχιστικό ξεπούλημα της χώρας μας και των εαυτών μας; Μήπως είναι επίσης κάτι διαφορετικό κι από την πουλημένη μετριοπάθεια των αναξιόπιστων κερδοσκόπων που ξεφυτρώνουν πάντα σαν τα μανιτάρια; Μη σκέφτεστε! Νιώστε! Προσπαθήστε, γαμώτο, να σκεφτείτε αυτούς που έχετε αφήσει πίσω - όχι απαραίτητα τους δικούς σας, αλλά κι αυτούς που είναι δικοί σας κι ας μην τους ξέρετε. Όχι από αλτρουισμό, αλλά από την περηφάνια που θα μπορούσατε να νιώθετε λέγοντας "σπουδάζω στην Αγγλία γιατί το θέλω, παρόλο που τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ καλά" (πάντα ζήλευα τον τρόπο που Όττο μου μιλά για τη Φιλανδία του).
Προσπαθείστε, λοιπόν, κι εσείς να νιώσετε την αλλαγή. Ή τουλάχιστον, πριν αρχίσετε να σκοπάτε τρομαχτικές, τρομοκρατικές ιδέες στους ξένους μας φίλους και γνωστούς, αφήστε εμάς (που καθόλου καλύτεροι από εσάς δεν είμαστε) να χαρούμε.
Ορίστε κι ένα ωραίο, ή τουλάχιστον αντιπροσωπευτικό, που ανέβασε ένας φίλος:
http://picasonidis.blogspot.gr/2015/01/blog-post_91.html?spref=fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου