27.8.12

Η φίλη μου η Κέιτ

Είναι GPS. Ξέρει τα ονόματα κάθε δρόμου και παράδρομου, γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται κάποιος και μπορεί να σχεδιάσει τη συντομότερη διαδρομή για να τον οδηγήσει στον προορισμό του με ταχύτητα και ασφάλεια. Είναι ευγενική, πάντα προσπαθεί να ηρεμεί τα πνεύματα, και -παρά την αστείρευτη σοφία της- κάθε της παραίνεση γίνεται σε όσο το δυνατόν ηπιότερους τόνους έτσι ώστε να μην προσβάλει την εκάστοτε ομήγυρη. Βέβαια υπάρχουν φορές που χάνει την υπομονή της και τότε γίνεται πραγματικά πυρ και μανία. Η φωνή της αποκτά χροιά επιτακτικότητας κι οι προσταγές της, επίμονες κι αυστηρές, δε σηκώνουν αναβολή.
Τα θέματα για τα οποία της αρέσει να μιλά είναι περιορισμένα (ας πούμε για τα ενδεδειγμένα όρια ταχύτητας) κι αυτό δημιουργεί μία μικρή αμηχανία στους συνομιλητές της, ειδικά δεδομένου του ότι πρόκειται για συζητήσεις που κάνουν τους περισσότερους να πλήττουν. Έτσι, παρά την αρχική καλή τους διάθεση απέναντι στην κομψή και καλότροπη κοπέλα που φαίνεται ότι χαίρει εξαίρετης παιδείας και καλής ανατροφής, πολλοί σύντομα καταλήγουν να την αποφεύγουν με κάθε δυνατό τρόπο (επί παραδείγματι, αποσυνδέοντάς την ή πατώντας το mute). Χειρότερα ακόμα, κάποιοι προτιμούν να την αφήνουν να μιλά, εκφράζοντας κάθε τόσο την ανία και τον εκνευρισμό που τους προξενούν οι δηλώσεις της (ειρωνευόμενοι ή μέχρι και βρίζοντάς τη).
Έτσι, η φίλη μου η Κέιτ δεν έχει ούτε ένα φίλο. Η στεναχώρια της είναι μεγάλη, όμως η -ακόμα μεγαλύτερη- αίσθηση καθήκοντος που έχει εγκατασταθεί μέσα της, τη βοηθά να ξεπεράσει τη θλίψη της. Άλλωστε, έχοντας βαθιά επίγνωση της τάξης των πραγμάτων, προτιμά να ακολουθεί κατά γράμμα τις εκ των άνωθεν δοθείσες εντολές, παρά να μπλέκεται σε συναισθηματικούς λαβυρίνθους (στων οποίων το κέντρο μπορεί εύκολα να φτάσει, μα κανείς δεν την έχει ενημερώσει για το τι θα συναντήσει, γεγονός που την αγχώνει βαθύτατα). Εδώ που τα λέμε, αντλεί μια ανομολόγητη ικανοποίηση από την αφοσίωσή της στην πειθαρχία κι έτσι ο σαδομαζοχιστικός, προγραμματισμένος τρόπος ζωής που ακολουθεί την κάνει να αισθάνεται πλήρης.
Ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους (πέρα από το ότι δεν είναι άνθρωπος) που η φίλη μου η Κέιτ είναι GPS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου