28.1.12

Κυρίως

Άκουσα πρώτη φορά τη λέξη "συμπαρομαρτούντα" από τη μητέρα πριν ένα χρόνο, η συζήτησις περί ψαρόσουπας και τα μυαλά στα κάγκελα. Μου είχε φανεί τόσο αστεία που γελούσα καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής στο σπίτι επαναλαμβάνοντάς τη και, αφού φτάσαμε σπίτι, αποφάσισα να βαφτίσω έτσι το νεοσύστατό μου (τότε) μπλογκ. Ενδεικτικός ο τίτλος: πάντα το θέμα ήταν τα γύρω και ποτέ τα κυρίως, τα δικά μου ή του κόσμου. Όμως έρχονται στιγμές που πρέπει να γίνονται και τα κυρίως λόγια.

Ρωτά η Λότι αν στην Ελλάδα έχουμε χειμερινά λούνα παρκ σαν το πολυδιαφημισμένο Winter Wonderland που επισκεφτήκαμε καιρό πριν (βλέπετε, θεωρούμεθα χώρα εξωτική, σχεδόν εξωγήινη, οπότε τέτοιες διευκρινήσεις περί πολιτισμικών θεμάτων κρίνονται αναγκαίες). Παρασέρνομαι απαντώντας και -με τα πολλά- καταλήγω να μιλώ για την κρίση μας. Η ομήγυρη με ακούει με περιέργεια. Μιλώ για την 'πραξικοπηματική' κυβέρνηση τεχνοκρατών (σοκάρονται - "are you serious?") και για τη διαφθορά. Νομίζουν ότι αναφέρομαι στη διαφθορά των πολιτών, των τεμπέληδων φοροφυγάδων του Greek for a Week. Και τους εξηγώ ότι δεν υπάρχει μόνο αυτή η όψη. Και δεν κατανοούν τι εννοώ, γιατί αυτοί γνωρίζουν (και είναι βέβαιοι περί τούτου) ότι η κρίση είναι mediterranean thing, που περνούν οι Μεσογειακές χώρες λόγω της απαράδεκτης νοοτροπίας τους. Σα γρίπη βρε αδερφέ - κι αυτοί, τυχεροί, έχουν ανοσία ως ανώτερα όντα.
Εκνευρίστηκα και η συζήτηση έληξε. "Well, we'll see if it's just mediterranean", λέγω. "Yeah, maybe it's European", η δική τους συγκατάβαση. Μα, σαφώς, δε θεωρούν τον εαυτό τους Ευρώπη και άρα θα σωθούν, κι αυτοί και -βέβαια!- η βασίλισσά τους.
Τι να πει κανείς και τι να κάμει;

1 σχόλιο:

  1. Κι εγώ ζω τέτοιες στιγμές και πολλές φορές αναρωτιέμαι αν τέτοιες συμπεριφορές γίνονται σκόπιμα, εκούσια ή ακούσια. Αν και δεν είμαι από Ελλάδα αλλά από Κύπρο (κάτι που δεν τους κάνει διαφορά) με ρωτάνε "So what's going on in Greece? What's happening down there?" Λες και ο υπόλοιπος κόσμος έχει λύση τα προβλήματά του. Και αυτό που λες με τη Μεσόγειο, δηλαδή πόση άρνηση και άγνοια μπορεί να έχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή