31.5.11

Πέρσι και φέτος

Κατέβηκα άρον άρον από το λεωφορείο, κουβαλώντας το παππουδέ σακ-βουαγιάζ που είχα (εν ελλείψει άλλων) μαζί μου. Βρέθηκα σε ένα μέρος που δε γνώριζα. Καθόλου πρωτότυπο. Μόνο το κέντρο της πόλης ξέρω και κάτιτις από δυτική Θεσσαλονίκη. Τούμπα; Καλαμαριά; Πανόραμα; Παθαίνω πατατράκ, δύσπνοια, ταχυπαλμία και με βρίσκεις νεκρή στο πιτς φυτίλι. Είμαι από αυτούς που "πνίγονται σε μια κουταλιά νερό". Ψυχραιμία σήμερα, παραδόξως. Είπα στον εαυτό μου ότι έτσι κι αλλιώς μ'αρέσει το περπάτημα, τι σε μέρη γνωστά τι σε άγνωστα. Άρχισα να προχωρώ μετά βαλίτσας πάνω κάτω. Με ενοχλούσε αφόρητα η ζέστη και το γρου-γρου που ακουγόταν καθώς έσερνα το σακ βουαγιάζ στο πεζοδρόμιο. Ούτε ψυχή, μαγαζιά κλειστά και σπίτια κλειδαμπαρωμένα. Και, τσουπ, θυμήθηκα το γνωστό "όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη θάλασσα" κι άρχισα να κατηφορίζω. Γρου γρου γρου, γρου γρου γρου. Και ιδού το μεταφυσικό: φτάνω όλως τυχαίως και σχεδόν διά μαγείας, στο μόνο μέρος σε ολάκερη την Καλαμαριά που γνωρίζω: αυτό το όμορφο χορταριασμένο πάρκο δίπλα στη θάλασσα, όπου είχα πρωτοβρεθεί πέρσι τέτοια μέρα...
Χόρευε η θάλασσα όταν έφτασα. Τα αγριόχορτα μού έφταναν πια μέχρι το γόνατο, τόσο είχαν μεγαλώσει. Τρεις-τέσσερις βάρκες στην ακροθαλασσιά κι η αμμουδιά γεμάτη κοχύλια (και μπουκάλια και σακούλες και κουτάκια). Και κάθισα εκεί για λίγο, με τη βαλίτσα και την κόκκινή μου τσάντα και αγνάντευα. Κι ένιωσα όμορφα γιατί είναι 31 του μηνός. Ενθουσιάστηκα με το ξόρκι που με βοήθησε να βρω το μέρος αυτό (και κατά συνέπεια να προσανατολιστώ, να συναντήσω τον πολιτισμό και να φτάσω στην κοντινότερη στάση για να γυρίσω), μα και λόγω του ότι είναι 31 του μηνός, ολαρία ολαρά.
Το δέμα έφτασε την καταλληλότερη στιγμή, τη σωστή μέρα, δίχως καθυστέρηση και ακέραιο, αν εξαιρέσεις την πορτοκαλί πεταλούδα που είχα συρράψει στο περιτύλιγμα, η οποία μάλλον πατσαβούριασε κατά τη μεταφορά. Η κάμερα έδειξε ότι το δώρο χάρισε πλατιά χαμόγελα, κι έτσι χάρηκα κι εγώ, πολύ πολύ.

2 σχόλια:

  1. είναι ωραία αυτά τα μαγικά-τυχαία που συμβαίνουν στον καθένα μας προχωρώντας στη πόλη *

    ΑπάντησηΔιαγραφή