19.12.10

Πρωινό Κυριακής

Χωρίς πολύ σκέψη και φιλοσοφία δηλώνω: το πρωί και το μεσημέρι της Κυριακής είναι jazz, blues και folk. Ακούω Barbara Dane, "I hate the capitalist system" σε βινύλιο - ανατριχιάζω. Πήρε τα άσματα του προτεσταντισμού (που στην κατασκήνωση - τι σύμπτωση! - μας μάθανε με παραποιημένους στίχους) και τα μεταμόρφωσε σε μπαλάντες της πραγματικότητας: πόνος, θάνατος, βία, ταξική αντίσταση. Και τελειώνει το πρώτο, ομώνυμο, τραγούδι του δίσκου (το οποίο συστήνω και αφιερώνω εξαιρετικά με ευχές για ένα όμορφο μεσημέρι): "well I'll tell you mister capitalist, we are going to fight, fight, fight!".

Έτσι επαναστατικά οδεύει η Madame (μπαίνω στο ρόλο, αναφέρομαι τριτοπρόσωπα στον εαυτό μου, παρανοώ) προς την εργασία της, την οποία προσπαθεί μετά κόπων και δακρύων να διαμορφώσει. Μα χάνεται στο δρόμο, στη μετάφραση και στα τραγούδια για άλλη μια φορά.

Αν και δεν καταδεικνύεται από τις Κυριακάτικες νόρμες, βάζω Nick Cave. "Weeping song", "today's lesson", "dig, Lazarus, dig!!!". Με εντυπωσίαζαν ανέκαθεν τα τρία θαυμαστικά που απαρτίζουν τον τίτλο του τελευταίου.  Γιατί, αναρωτιόμουν, τόση έμφαση; Ο Larry (έτσι αναφέρεται ο Λάζαρος χαϊδευτικά στο τραγούδι), εντάσσεται στην ίδια ακριβώς κατηγορία με την πριγκίπισσα για την οποία συζητούσα σε προηγούμενο ποστ. Πολύ σωστά διερωτάται ο Nick εμμέσως: ρωτήσανε, καλέ, τον Larry άμα θέλει; Τον θάψανε, τον ξεθάψανε - "wow, θαύμα!" είπαν οι πιστοί κι οι άπιστοι - κι έτσι άρχισε το δράμα του. Όταν είδαν οι δημοσιογράφοι ότι το θέμα πουλάει τον τύφλωσαν με τα φλας τους, τον κυνήγησαν για μία δήλωση, κι αυτός, που εκ των προτέρων δεν είχε ζητήσει ποτέ να βγει από τον τάφο, τι να κάνει;

Έχοντας πια λύσει και το θέμα του Λαζάρου, και πάντα με την προαναφερθείσα επαναστατική διάθεση να με κυριεύει, πάω πίσω στους βατράχους μου κοάζοντας σιωπηλά, "δε θέλω, δε θέλω".
Οι Χριστιανοί, διάβασα, θεωρούσαν το βάτραχο σύμβολο της ανάστασης. Εξισώνω (με την αξιομνημόνευτη μαθηματική μου ικανότητα): ο Λάζαρος είναι βάτραχος. Ο Λάζαρος είναι πριγκίπισσα. Ο βάτραχος είναι πριγκίπισσα. Και μετά σε σοκάρει το cross-dressing;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου